Како подобро да решавате проблеми со Design Thinking?

Total
1
Shares

Се соочувате со предизивикувачки и задачи кои сметате дека се „голем залак“ за вас? Дали има излез? Секако дека има, а клучот за тоа лежи во филозофијата на Design Thinking – начин на размислување што дизајнерите го користeле за да создадат незаборавни производи во Apple, Nike, па дури и Google.

Design Thinking е повторлив процес кој вклучува разбирање на проблемот, давање претпоставки за него и идентификување на повеќе стратегии и решенија. Во суштина тоа е пристап базиран на креирање решенија за проблеми.

Сигурно сте љубопитни што е толку уникатно кај оваа методологија. Тоа е техника за решавање на проблеми што користи логика, интуиција и систематско расудување за да развие долгорочни решенија. Доколку ова не ве убеди, имајте на ум дека производите како iPhone, AirBnB и Uber се резултат на куп дизајнери кои ги применуваат принципите на Design Thinking.

Design Thinking е за секого, секој може да започне со креативно решавање проблеми. 

Скокот до решенијата може да биде висок

Решенијата што нудат минливо олеснување никогаш не функционираат долгорочно. Филозофијата на Design Thinking ја нагласува важноста темелно да се разбере проблемот, пред да започнете да размислувате за решението. Ова осигурува дека решавањето на проблемите се движи во вистинската насока и го исполнува вистинскиот крај. Одвојте време за прво да ја проучите природата на предизвикот и така ќе изнајдете подобри начини да го совладате.

Првата пристојна идеја не треба да биде вашата последна

Познато е што рекол Хенри Форд:

„Да ги прашав луѓето што сакаат, тие ќе речеа„ побрзи коњи “.

Колку и да сте во искушение да ја следите првата идеја (решение) што ви се појавува во главата, импулсивноста може да не го донесе посакуваниот резултат. Истражувањето е во срцето на дизајнерското размислување и обезбедува многу подобри сознанија. Туркајќи го вашиот ум да бара повеќе решенија, истражувате различни начини на кои најдобро ќе го решите вашиот проблем. Во суштина, ќе гледате на подигнување на нивото на вашето решение од просечно до достојно.

Да речеме дека барате да создадете одржлив начин на живот. Првата идеја што може да ја добиете е да престанете да користите пластика. Доволно добро. Но, како што продолжувате, може да сфатите дека животот кој е 100% без пластика никогаш не е навистина изводлив, што може да предизвика демотивирање. Наместо тоа, можете да наведете повеќе опции за живеење на одржлив живот – засадување повеќе дрвја, користење јавен превоз, готвење на свои оброци и многу повеќе. Ова не само што ве одржува на вистинскиот пат, туку гарантира дека ја исполнувате целта на здрав начин.

Дали знаете што заедничко помеѓу Nintendo, житарките Wheaties и Dyson Vacuums?

Сите тие се резултат на упорност. Според зборовите на Хенри Форд повторно:

„Неуспехот е едноставно можност да се започне одново, но овој пат поинтелигентно“.

Гледате, дизајнот е повторлив – тој постојано разгорува можни решенија, ги тестира за нивната одржливост и се навраќа во случај на грешки. Дали некогаш сте слушнале за „брзиот неуспех ќе нè научи побрзо“? Овој начин на размислување е типичен за дизајнерите, но може да биде корисен за секого. 

Постојат моменти кога бегаме од иновациите единствено затоа што ризикот за неуспех звучи застрашувачки. Но, сè додека учите од искуството, ништо не треба да ве спречува да експериментирате. Имајте го ова на ум кога размислувате да научите нов јазик или да испробате нова кујна, па дури и да вложувате во нешто ново.

Design Thinking вклучува создавање средина за себе каде не се плашите да создавате уникатни идеи, да пробувате нови работи и да изостанува продуктивноста. Запомнете, Design Thinking е начин на размислување и култура. Не треба да се третира како механички процес при што ќе примените пакет од чекори за разгорување на иновативни идеи.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Што е Design Thinking?

Во последно време терминот Design Thinking стана доста популарен во бизнис светот. Но, што е Design Thinking? Од каде потекнува и, каде се користи? И, како може да ни помогне…
Прочитај

3 Design Thinking алатки за тимски успех

Design Thinking методологијата е од отворена природа, односно најдобро функционира кога се користат мноштво идеи и гледишта. Секојдневните состаноци и работилници можете да ги освежите со некоја од Design Thinking…
Прочитај

Како да го креираш твојот идеален корисник?

Персоната ни помага да одговориме на единственото и најважно прашање: „За кого креираме?“ Профилот на персона за нашиот клиент или корисник е впрочем архетип или полуфиктивен лик создаден од етнографското…
Прочитај