Интервју со Pick-a-Gift, победниците на SWS ’21: „Сакаме да го олесниме процесот на избирање подароци за голем број вработени, така што на секого би му се допаднал подарокот“

Во средината на април се одржа Startup Weekend Skopje. Ова е 54-часовен настан каде се обединуваат претприемачите, иноваторите, старт – ап ентузијастите и креативците со цел за време на само…
Прочитај

Преку квалитетни истражувања до подобри резултати во Вашата компанија

Донесувањето на одлуки е секојдневна, но тешка задача на секоја компанија.  Носењето на правилни одлуки се смета дека е резултат на обученоста, искуството, личните предиспозиции и карактеристики на поединецот кој…
Прочитај

ИНТЕРВЈУ со Марија Крагујевска od Codeit Solution: Добрата комуникација е клучот на секој успешен почеток!

Марија Крагујевска е специјалист за човекови ресурси во Codeit Solution, компанија која се фокусира на висококвалитетен, навремен испорачан и развој на софтвер за аутсорсинг. Воедно ги поддржуваат и студентите на кои…
Прочитај

Design Thinking и развојот на е-трговијата

Електронската трговија или е-трговијата означува трговија со производи и услуги по електронски пат. Е-трговијата во своите зачетоци се појавува пред повеќе од 40 години, со воведувањето на електронската размена на…
Прочитај

Се реализираше и 10-от Startup Weekend Skopje! Кои беа победничките решенија?

Минатиот викенд се оддржа десеттото јубилејно издание на Startup Weekend Skopje – оваа година повторно онлајн. За време на викендот 8 тимови работеа на нивните уникатни стартап идеи и за…
Прочитај

Како Design Thinking ја менува банкарската индустрија?

Финансиските институции одамна го открија кориснички- ориентираниот пристап за создавање на нови банкарски продукти и услуги кои го олеснуваат секојдневното живеење. Во последните години, со се поголемата дигитализација, банкарската индустрија…
Прочитај

ИНТЕРВЈУ со Филип Ристевски од Пиксел: „Почетокот на меѓусебната соработка е и почеток на еден целосно транспарентен и искрен однос со клиентот“

Филип Ристевски креира успешна приказна со Пиксел и создава тренд на дигитална трансформација кај компаниите. Заедно со својот тим им помага на компаниите да постигнат највисоки успеси и да го…
Прочитај

Опсервација – моќна Design Thinking алатка

Најголем предизвик и најпосакувана цел на компаниите е да креираат, направат и испорачаат совршен, врвен продукт. На еден продукт работат многу луѓе, експерти, професионалци во својата работа со врвни познавања…
Прочитај

Како изгледа Design Thinking процесот претставен со реален пример

Design Thinking е неспорно моќна алатка за компаниите, но како изгледа тоа во пракса? Како организациите го примениле овој пристап и како функционира? Познати компании како AirBnB и UberEats го…
Прочитај

ИНТЕРВЈУ со Ивана Ѓ. Матевска од Хаселт: „Новите технологии се наш предизвик“

Ивана Ѓоргиевска Матевска е оперативен директор во HASELT и е од самото основање во компанијата. За нејзината работа говори со голем ентузијазам, посветеност и пристапува на високо професионално ниво. Со нас…
Прочитај