Уметноста на раскажувањето заедно со Design Thinking

Total
0
Shares

Замислете како влегувате во пријатна кафуле со драг пријател, каде што Design Thinking  и споделувањето искуства беспрекорно се испреплетуваат како совршена мешавина од кафе и крем. Како помивуаат минутите/часовите, сфаќаме дека раскажувањето на искуствата не се само дел од процесот на Design Thinking, тие се нејзината суштина.

Раскажување

Design Thinking е слично како собирање околу камперски оган, нè поканува да споделиме приказни кои се поврзани со нашите искуства. Овие приказни делуваат како наш водечки компас, осветлувајќи го нашиот пат низ сложениот свет на креирање. Исто како што морнарите се потпираат на ѕвездите за да пловат, ние се потпираме на реални искуства за да не однесат во вистинската насока.

Емпатија

Централно место во Design Thinking е емпатијата. Слушајќи внимателно и разбирајќи ги проблемите, предизвиците и соништата на другите, добиваме сознанија кои ги обликуваат нашите решенија. Не се работи само за сожалување за другите, туку се работи за гледање на светот преку нивните очи.

Идеи

Од овие приказни произлегуваат идеи со Design Thinking. Со изработка на решенија за вистински човечки искуства, оживуваме иновативни и значајни концепти. Соработката е клучна во овој процес, слична на коавторство на привлечна приказна каде што различните перспективи го збогатуваат наративот, правејќи го робустен и изненадувачки.

Соработка

Design Thinking е тимски спорт. Станува збор за здружување на луѓето за да креираат приказна која никој не би можел да ја напише сам. Сите имаме различни перспективи, како различни жанрови во библиотека. Кога ќе ги споиме овие перспективи, приказната станува побогата, поцелосна и поуникатна. Не се работи за тоа дека една личност е херој, впрочем се однесува на создавање приказна каде што секој има свој удел.

Комуникација

Комуникацијата игра витална улога во Design Thinking , бидејќи ние ги трансформираме сложените идеи во наративи кои кои се привлечни за сите. Без разлика дали споделуваме концепти со колеги или презентираме проекти на клиенти, ефективното раскажување приказни е мостот што ги поврзува нашите визии со реалноста.

Design Thinking  и раскажувањето се како тандем, кој ја поттикнува креативноста и поттикнува промена од еден на друг наратив. Моќта на раскажувањето е во неговата способност да нѐ поврзе, да нѐ инспирира и да го обликува светот околу нас. 

Ајде да продолжиме да ги споделуваме нашите искуства и стории, бидејќи таму се случува магијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Како до Ваша подобра верзија на професионален план?

Во модерното време, големо внимание се посветува на персоналниот и професионалниот развој на индивидуата. Усовршувањето на професионалната димензија на индивидуата започнува од персоналниот развој. Велат дека најдобриот проект на кој…
Прочитај

Практични совети за рестартирање на емпатијата на работното место

Од клучно значење е компаниите да ангажираат и развијат поефикасни менаџери и лидери способни да ја придвижат својата компанија напред и во добри и во тешки времиња. Тоа бара гледање…
Прочитај