Покажете им на драгите личности дека ви значат

Total
11
Shares

Луѓето во нашиот најблизок круг се оние кои ни се најважни во животот. Тие се нашата најголема помош и поддршка. Наши навивачи. Нашето рамо што плаче. Нашата водечка светлина. Нашата надеж.

Тие се нашето најголемо богатство. Сепак, понекогаш не успеваме да им покажеме колку тие навистина нам ни значат. Нашата најблиска околина ја сочинуваат членовите од семејството, партнерот, пријателите, колегите од работа. Најчесто имаме тенденција да мислиме дека повеќето наши гестови се едноставно „разбрани“. Но, дали е тоа секогаш така?

Живеејќи со брзо темпо, ние ја трошиме целата своја енергија и време на исполнување на нашите секојдневни одговорности, остварување на нашите сопствени цели и справување со проблемите, што ни остава многу малку време да им покажеме на своите најблиски дека навистина се грижиме за нив.

За жал, се чини дека секогаш некако забораваме да исполниме една навистина важна работа во нашите полни распореди, или да речеме подобро, нашата листа на приоритети – да им покажеме на нашите најблиски колку ни значат. Со цел да се чувствуваат посебно.

Кога вистински сакате и се грижите за некого, направете да се чувствува среќно и сакано. Кога сакате некого искрено и длабоко, не ја користите реченицата : „Имав навистина напорен и тежок ден“, како изговор да не поминувате време со нив.

Кога навистина се грижите за некого, не правете да се чувствуваат занемарено и не ги ставајте последни на вашата приоритетна листа.

Сепак, не е потребно многу за да се покаже некому дека навистина се грижите за него. Вие само треба да бидете малку почувствителни и свесни за нивните чувства и потреби и преку своите постапки, не само преку вашите зборови, да покажете дека тие за вас значат свет. Тоа воопшто не е тешко, нели?

Еве неколку едноставни, ефективни начини како да го направите тоа:

Бидете тука за нив кога им требате

 Бидете таму кога се соочуваат со проблеми или се борат со болка. Бидете тука за нив кога ќе се чувствуваат загрижени или исплашени. Кога тие се соочуваат со неуспех или едноставно се потиштени.

Бидете тука за нив во тие тешки моменти, бидејќи токму тогаш им е потребна вашата помош и поддршка. Дајте сè од себе за да ги олесните нивните проблеми и да ја ублажите нивната болка. Сигурно ова ќе им значи многу.

Покажете интерес за нивниот живот

 Покажете интерес за нивните чувства, работа и хоби. Дознајте за што ги прави среќни. Покажете интерес и почитување кон нивните мислења и став кон животот, без разлика колку се различни од вашите. Дајте им на знаење дека сè што е поврзано со нив е важно и за вас.

Прифатете ги онакви какви што се

 Прифатете ги со сите свои,каприци, чудни и иритирачки навики, несигурности и стравови. Ценете ги нивните позитивни страни и потсетете ги на нивната вредност.

Бидете трпеливи 

 Покажете трпеливост иразбирање кога ќе станат емотивни. Направете ги да се чувствуваат слободни и отворено да ви ги покажат нивните ранливи страни. Дајте им до знаење дека секогаш можат да бидат природни кога се со вас затоа што ги сакате и ги цените такви какви што се.

Сочувствувајте се

 Обидете се да се ставите во нивна кожа и да го почувствувате она што тие го чувствуваат. Ова ќе им даде до знаење дека навистина ги разбирате. Чувството дека некој разбира низ поминуваме е бесценето.

Помогнете им да напредуваат

 Помогнете им да ги надминат своите ментални бариери и да го достигнат својот целосен потенцијал. Мотивирајте ги да работат и да се подобруваат и на личен и на професионален план. Охрабрете ги да поставуваат повисоки цели, да се стремат кон повеќе и да бидат најдобри во сè што прават.

Не осудувајте

 Секој има слабости и маани и прави грешни чекори. Затоа, избегнувајте да ги критикувате и наместо тоа, покажете толеранција и разбирање. Дајте им до знаење дека не треба да се срамат од своите неуспеси и грешки. Дајте им до знаење дека нивните недостатоци се само мал дел од нивната личност и тие не ја одредуваат нивната вредност.

Потсетете ги на сите големи работи што ги имаат во животот и на сите нивни достигнувања. Зголемете ја нивната самодоверба и направете ги да се чувствуваат подобро.

Славете ги нивните успеси

 Кога ќе ги постигнат своите цели, без разлика колку се големи или мали, честитајте им и покажете дека сте среќни за нив. Покажување дека навистина им се восхитувате за нивната напорна работа и напори ќе ја зголеми нивната самодоверба и ќе ги мотивира кон повисоки цели.

Почитувајте ја нивната приватност

 Без оглед колку сте блиски со пријателите и семејството, мора секогаш да ги почитувате нивните граници. Ако не се подготвени и не се чувствуваат пријатно да споделат работи од нивниот личен живот со вас, не инсистирајте да го сторат тоа. Покажете почит кон нивниот личен простор и никогаш не навлегувајте во нивната приватност.

Споделете го нивниот товар на одговорности

 Без разлика дали тие се вашето семејство, пријатели или колеги, не оставајте ги да ги прават сите задачи сами. Наместо тоа, помогнете им да завршат тешка задача или понудете им да направите една наместо нив. Можете да бидете сигурни дека тие многу ќе го ценат ова.

Покажете им дека сте благодарни за сè што прават за вас

Да кажете Благодарамна лицето кое ви помогнало нема да ве чини ништо, но ќе им покаже дека ја признавате и цените нивната помош. Ќе им покаже дека сте им благодарни за целата поддршка и помош што несебично ја даваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Како до Ваша подобра верзија на професионален план?

Во модерното време, големо внимание се посветува на персоналниот и професионалниот развој на индивидуата. Усовршувањето на професионалната димензија на индивидуата започнува од персоналниот развој. Велат дека најдобриот проект на кој…
Прочитај

Практични совети за рестартирање на емпатијата на работното место

Од клучно значење е компаниите да ангажираат и развијат поефикасни менаџери и лидери способни да ја придвижат својата компанија напред и во добри и во тешки времиња. Тоа бара гледање…
Прочитај