5 одлични работни навики кои се навистина вредни

Total
1
Shares

Сите ние сме производи на нашите навики. Добри навики? Лоши навики? Тоа е личен избор.

На што навистина сте подготвени да се наклоните? Кои силни преференции сте подготвени да ги наметнете? Ако тие навистина се важни, вреди да се научат. Ова е пораката која менаџерите се обидуваат да ја пренесат да ја на своите млади вработени со цел да се грижат за развивање на добрите работни навики.

Еве зошто треба да се грижите за учење најдобри практики и градење подобри работни навики: 

Овие основни работни навики може да изгледаат како прашања од личен аспект или преферирање, но постојат и силни деловни причини. Како се претставувате и како се однесувате на работа, има големо влијание врз вашите перформанси и врз сите оние со кои комуницирате. Можеби повеќе има влијание врз вашата репутација на работа.

Непочитувањето на добрите работни навики во континуираност ве прави да изгледате помалку зрели и непрофесионални. Доколку сакате сериозно да ве сфаќаат на работното место, најдобро е да научите најдобри практики и да развиете добри работни навики. Луѓето ќе ве доживеат како постручни. Тоа ќе биде од ваша корист и тоа што сте го постигнале ќе си го носите со себе додека напредувате.

Истражувањата покажуваат дека потребни се неколку недели конзистентно практикување на нов сет на однесувања за да се формира нова навика. Потребно е уште подолго за да се зацврсти новата здрава навика. Но запомнете, човечките суштества не се само суштества на навика. Ние сме производи на нашите навики. Дали ќе бидете производ на добри навики или лоши навики? Тоа е ваш избор.

Но, кои се впрочем добрите работни навики? Кој ќе каже дека нешто е добро, а нешто друго е лошо?

Во продолжение следат 5 добри работни навики на кои препорачуваме  да се фокусирате:

  1. Претставителност: Контролирање на негата, облеката и начинот на однесување – со оглед на социјалната и културната ситуација – за да оставите позитивен впечаток кај другите.
  2. Навременост: Пристигнување рано, останување доцна и кратки паузи. Распоред и рокови за исполнување.
  3. Продуктивност: Работа со брзо темпо без значителни прекини.
  4. Организираност: Користење на докажани системи за документација и следење – земање белешки, планови за проекти, списоци за проверка и пополнување.
  5. Доследност: Исполнување на обврските и завршување на започнатото.

Кога одвојувате време да им помогнете на вработените да се изградат со старомодни добри работни навики, тие стануваат сè подобри и подобри. Само помислете на влијанието што би можеле да го имате врз вработените помагајќи им да се подобрат кога станува збор за која било од овие навики: претставителност, навременост, продуктивност, организираност и доследност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Како до Ваша подобра верзија на професионален план?

Во модерното време, големо внимание се посветува на персоналниот и професионалниот развој на индивидуата. Усовршувањето на професионалната димензија на индивидуата започнува од персоналниот развој. Велат дека најдобриот проект на кој…
Прочитај

Практични совети за рестартирање на емпатијата на работното место

Од клучно значење е компаниите да ангажираат и развијат поефикасни менаџери и лидери способни да ја придвижат својата компанија напред и во добри и во тешки времиња. Тоа бара гледање…
Прочитај

Колку надворешните фактори влијаат врз креирањето на нови идеи?

Кога ќе се спомeне креативност, првото нешто што ни доаѓа на повеќето на ум е некое уметничко дело или пак познат уметник. Нооо….секој е креативен на сопствен уникатен начин. Креативноста…
Прочитај