Научи Design Thinking преку готвење!

Total
1
Shares

Често се поставуваат прашањата: „Дали се користат истите вежби на Design Thinking работилниците што се организираат за клиентите? Како се избираат соодветните активности?“. Ова се одлични прашања, бидејќи зборуваат за тоа како Design Thinking методологијата може да се примени при развој на производи, на бизниси и на нашите сопствени животи.

Што всушност значи терминот „Design Thinking“?

Доколку го пребарувате терминот „Design Thinking“ на Google, ќе најдете многу различни толкувања за тоа што значи: „методологија за иновации насочена кон човекот“, „пристап базиран на решение за решавање на проблеми“, „колекција на алатки“, „ процес “,„методологија “, па дури и„ начин на размислување “. Сите овие работи многу наликуваат на готвењето.

Која е споредбата со готвењето?

Ако сте почетник готвач, можеби ќе започнете со книга со рецепти и ќе научите како да користите одредени алатки: ножеви, маталки, дробилки, мешалки, фурни, рингли, тави и така натаму. Веројатно ќе вежбате работи што многу ќе ги правите – како сечкање кромид, матење јајца или дробење лук. Тогаш ќе имате на располагање колекција на алатки и вежби кои ги поставуваат темелите на вашето патување за готвење.

Искуството со Design Thinking на почетокот е слично. Учите да користите алатки како што се post-its, табли, маркери и лепливи точки за обележување, и исто така техники како ‘mind-wash’, ‘stakeholder map’, ‘empathy map’, или пак ‘point of view framework’. Но, овие алатки и техники не се доволни сами по себе. Но, овие алатки и техники не се доволни сами по себе. Потребен ви е процес – или рецепт за готвачки аспирации – барем за почеток, да имате некаква структура што да правите и кога.

Процесот на Design Thinking има многу варијанти, кои се движат од три до седум нивоа, инаку познати како „фази“ или „чекори“. Исто како и со вашиот омилен рецепт, ќе го практикувате процесот на Design Thinking, користејќи ги соодветните алатки и техники што сте ги научиле, во соодветните фази.

По неколку повторувања, се наоѓате себеси како почнува вашиот талент да испливува на површина. Можеби ви се допаѓа малку повеќе сол отколку што советува рецептот, или едноставно сметате дека јадењето е подобро без кромид. Како што почнувате да отстапувате од рецептот, започнувате да ја градите сопствената креативна самодоверба. Алатките, техниките и процесот на готвење сeуште се таму, но сега тие повеќе личат на водечки принципи отколку на строги и брзи правила. 

Исто така, заедно со креативната самодоверба, Design Thinking процесот станува повеќе како систем на методи, како збир на принципи и начин на работа. Можеби исто така ќе сфатите дека овој начин на работа може да се примени и во другите сегменти од вашиот живот. На пример од водење бизнис до градење и подобрување на личните односи.

Постепено нема повеќе да гледате на готвењето само како колекција на алатки, рецепти или рамки. Тоа е уметност и бара чувство, интуиција и креативен талент. Слично на тоа, Design Thinking процесот, ги бара овие точно исти квалитети при подготвување и одржување на работилниците.

Да се биде во можност да се чита енергијата на учесниците, да се ценат приоритетите на секој проект и прилагодувањето на алатките, методот и процесот за да се овозможат услови за најдобар можен исход, е уметност која бара пракса.

Оттаму е и целата компарација на Design Thinking со готвењето. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like
Virtuelen Design Thinking team buidling

Моќта на Виртуелниот Design Thinking тим билдинг води до ефикасни и сплотени тимови

Многумина од нас се се уште дел од тимовите кои се моментално одвоени, можеби само локациски, но можеби и со различни временски зони. Без оглед каде е вашиот тим, градењето…
Прочитај
design thinking mk

Ефективна комбинација на Design Thinking и Agile во пракса

Design thinking е кориснички ориентиран пристап за креативно решавање на проблеми. Произлегува од начинот на размислување на дизајнерите, а може да го аплицира секоj поединец или бизнис. Agile е итеративен…
Прочитај
Work from home `

5 корисни совети како со Design Thinking да си го олесните работењето од дома

Работата од дома е еден од предизвиците со кој светот се соочува во време на пандемија. За недостатоци на работењето од дома се сметаат: недостаток на комуникација, осаменост, дефокусираност, намалена…
Прочитај

Петте чекoри на Design Thinking

Design Thinking методологијата е еден вид на упатство, кое води до подобри решенија за пократко време. Во зборовите на Давид Келеј, таткото на Design Thinking: Главната цел на методологијата е…
Прочитај
positivni promeni so desing thinking

Со Design Thinking до позитивни промени

Design thinking е пристап кој се користи за креативно решавање на комплексни проблеми. Па оттука следи прашањето “како да го примениме и за воведување на позитивни промени?” Промените се неопходен…
Прочитај