3 Design Thinking книги кои мора да ги прочитате

Total
1
Shares

Медиумот DesignThinking.mk сака да ве поттикне креативно да размислувате и воедно да бидете попрoдуктивни и мотивирани. Во таа насока ќе ви споделуваме едукативни книги исполнети со алатки, техники, мотивација и креативно размислување, за професионален и личен напредок.

За почеток проследете ги нашите први 3 препораки:

 “Lateral Thinking”, Edward De Bono

Според Едвард де Боно научени сме проблемите да ги совладуваме користејќи „вертикално размислување“. Ова функционира во едноставни ситуации – но ние сме во загуба кога овој пристап не успева.
Што тогаш? Дознајте за оваа техника повеќе во книгата на Edward De Bono, “Lateral Thinking”. 

Латералното размислување помага да се ослободи вашата фантазија. Преку низа специјални техники, во групи или самостојно работење, Едвард де Боно покажува како да го стимулирате умот на нови и возбудливи начини.  

“The Design of business”, Martin Roger

Компаниите кои сакаат да внесуваат иновации им е потребен Design Thinking. Оваа метoдологија помага да се премине од една во друга фаза, од мистерија и апстрактност до кој идејно решение. Како што напредува знаењето низ фазите, продуктивноста расте и се пружа огромна вредност за компаниите.  

Martin Roger во својата книга одблиску ни прикажува како компании како Procter & Gamble ја користат Design Thinking методологијата за да бидат иноватори и да се издвојат од својата конкуренција.

“Design Thinking”, Vedran Antoljak & Miroslav Kosovich

Авторите на оваа книга, низ својата долгогодишна пракса спровеле дузина Design Thinking проекти и едуцирале стотици вработени од хрватските компании и регионот. Тие во нивната книга сето ова ни го раскажуваат во детали и прагматично ни покажуваат како брзо и ефективно оваа методологија може да се примени во секојдневното работење.

Книгата е корисна за секого, а особено за недизајнерите помеѓу нас, ќе ја разбуди креативноста и ќе ве наведе успешно и брзо да внесете новитети. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Што е Design Thinking?

Во последно време терминот Design Thinking стана доста популарен во бизнис светот. Но, што е Design Thinking? Од каде потекнува и, каде се користи? И, како може да ни помогне…
Прочитај

Преку квалитетни истражувања до подобри резултати во Вашата компанија

Донесувањето на одлуки е секојдневна, но тешка задача на секоја компанија.  Носењето на правилни одлуки се смета дека е резултат на обученоста, искуството, личните предиспозиции и карактеристики на поединецот кој…
Прочитај

Опсервација – моќна Design Thinking алатка

Најголем предизвик и најпосакувана цел на компаниите е да креираат, направат и испорачаат совршен, врвен продукт. На еден продукт работат многу луѓе, експерти, професионалци во својата работа со врвни познавања…
Прочитај

Топ 3 апликации кои ќе Ви ја олеснат организацијата на работните обврски

Деловната динамика на денешницата има една карактеристична одлика: ажурност. Брзото темпо на живеење и работење наметнува потреба од силни организациски вештини и продуктивност под притисок, без кои ќе потонеме во…
Прочитај

3 примери како со Design Thinking обуките стекнувате подобри вештини

Изборот за едукативни програми, обуки и тренинзи за Вашите вработени може да биде доста исцрпувачки. Често се јавуваат дилеми од типот, дали постои опасност од пренатрупаност на вработените со дополнителни…
Прочитај

Како да се креира успешна стратегија за надминување на новите предизвици?

Во новата 2021 година влеговме со надеж дека ќе биде подобра, полесна и поуспешна година од претходната 2020. Пандемијата на КОВИД-19 и нејзините последици наметнаа многу предизвици со кои светот…
Прочитај