6 примери со Design Thinking во нашето секојдневие

Total
7
Shares

Design Thinking може да биде фантастична алатка при креирањето на вашиот живот.

Design Thinking  помага да се создадат нови производи, да се осмислат нови концепти и стратегии како и да решат други апстрактни предизвици. Исто така, може да се применува и да се создаде подобар живот за себе и околината воопшто. На пример, при поголем стрес може да ве дефокусира, насочи кон позитивни нешта и воедно да ве наведе на вистинскиот пат. 

Проблемите се составен дел од нашето патување како луѓе. Меѓутоа, меѓу нас има малкумина кои навистина вложуваат концентриран напор да влезат во суштината на тие проблеми. Вообичаената патека што се спроведува вклучува решение за брзо поправање.

Дали има излез? Да, има, а клучот за тоа лежи во филозофијата на Design Thinking – начин на размислување што некои компании го користат за да создадат незаборавни производи услуги како Apple, Nike, дури и Google.

 За почеток можете да примените некои од следниве приницпи, односно алатки на Design Thinking методологијата и сами да се уверите во нејзината ефективност.

1. Станете подобар решавач на проблеми

Design Thinking  е повторлив процес кој вклучува разбирање на проблемот, нафрлање претпоставки за него и идентификување на повеќе стратегии и решенија што може да го решат или доведат кон подобрување. Во суштина тоа е пристап базиран на решение за решавање на проблеми.

Сигурно сте љубопитни да дознате што е толку уникатно за оваа методологија. Тоа е всушност техника за решавање на проблеми што користи логика, интуиција и систематско расудување за развој на долгорочни решенија. И, ако тоа не ве убеди, знајте дека производите како iPhone, AirBnB и Uber се резултат на куп ентузијасти кои ги применуваат принципите на Design Thinking. 

 2. Без прескокнување на проблеми

Решенијата што нудат минливо олеснување никогаш не функционираат долгорочно. Филозофијата на Design Thinking ја нагласува важноста темелно да се разбере проблемот, пред да се започне кон изнаоѓање опции за решение. Ова осигурува дека решавањето на проблемите се движи во вистинската насока и го исполнува вистинскиот крај.

Одвојте време за прво да ја проучите природата на проблемот, што го предизвикало и сигурно ќе најдете подобри начини за да го совладате. 

3. Првата солидна идеја не треба да биде последна

Да речеме дека барате да создадете одржлив начин на живот. Првата идеја што може да ја добиете е да престанете да користите пластика. Доволно добро. Но, како што продолжувате, може да сфатите дека животот кој е 100% без пластика никогаш не е навистина изводлив, што може да предизвика демотивирање. Наместо тоа, можете да наведете повеќе начини на живеење одржлив живот – садење повеќе дрвја, користење јавен превоз, готвење на свои оброци и многу повеќе. Ова не само што ве одржува на вистинскиот пат, туку гарантира дека ја исполнувате целта на здрав начин. 

4. Претпоставките се Вашите прозорци. Прочистете ги за да ја видите светлината

Оваа мисла е од писателот Исак Асимов и не можеше да биде повистинита.

Во речниците и лексиконите стои дека претпоставка е нешто што се прифаќа како вистинито или сигурно се случува, без доказ. На пример, дали е правилно да се претпостави дека колку подолго останува на функцијата, толку повеќе работа се завршува? Дали е ова точно? Можеби е точно, можеби и не!

Пристапот да се доведе во прашање сè помага во разбивање на претпоставените поими, општествените норми и претпоставки и конечно ве тера да извадите некои идеи надвор од кутијата. Design Thinking  ви помага да излезете од тие загради со вето на вашите претпоставки против набедувањата и фактите. 

5. Соживејте се!

Болката на другиот знае да нè здоболи и нас. Тоа е природни мнгу важно за општеството. Колку повеќе покажуваме емпратија кон останатите, животната околина, природата, толку тоа нè чини подобри луѓе. 

Затоа прашувајте ги блиските често како се, дали им треба нешто, како поминал денот и слично. На овој начин покажувате грижа, а истовремено дознавате и нови нешта и доколку е потребно може брзо да делувате и да помогнете или промените нешто кон подобро.

6. Живејте го животот со цел

Животот е значаен кога го живееме со смисол. Ако Ве водат разумот и желбите, тогаш проектите, задачите, акциите, како и комуникацијата со колегите и најблиските ќе Ви бидат на завидно ниво.

Одете постепено и ќе започнете да го живеете животот на лицето за кое се стремите да бидете. Сега одете и бидете неверојатни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like
Virtuelen Design Thinking team buidling

Моќта на Виртуелниот Design Thinking тим билдинг води до ефикасни и сплотени тимови

Многумина од нас се се уште дел од тимовите кои се моментално одвоени, можеби само локациски, но можеби и со различни временски зони. Без оглед каде е вашиот тим, градењето…
Прочитај
design thinking mk

Ефективна комбинација на Design Thinking и Agile во пракса

Design thinking е кориснички ориентиран пристап за креативно решавање на проблеми. Произлегува од начинот на размислување на дизајнерите, а може да го аплицира секоj поединец или бизнис. Agile е итеративен…
Прочитај
Work from home `

5 корисни совети како со Design Thinking да си го олесните работењето од дома

Работата од дома е еден од предизвиците со кој светот се соочува во време на пандемија. За недостатоци на работењето од дома се сметаат: недостаток на комуникација, осаменост, дефокусираност, намалена…
Прочитај

Петте чекoри на Design Thinking

Design Thinking методологијата е еден вид на упатство, кое води до подобри решенија за пократко време. Во зборовите на Давид Келеј, таткото на Design Thinking: Главната цел на методологијата е…
Прочитај
positivni promeni so desing thinking

Со Design Thinking до позитивни промени

Design thinking е пристап кој се користи за креативно решавање на комплексни проблеми. Па оттука следи прашањето “како да го примениме и за воведување на позитивни промени?” Промените се неопходен…
Прочитај