Моќта на Виртуелниот Design Thinking тим билдинг води до ефикасни и сплотени тимови

Total
12
Shares
Virtuelen Design Thinking team buidling
Виртуелен Design Thinking тим билдинг за подобар тим!

Многумина од нас се се уште дел од тимовите кои се моментално одвоени, можеби само локациски, но можеби и со различни временски зони. Без оглед каде е вашиот тим, градењето на комуникација и тимскиот дух се клучот за заеднички успех. Сепак за да се одржат тимовите потребно е доста акција и мотивација. Не е доволно само едно неделното виртуелно кафе или виртуелен afterwork.

Дури и за силните тимови е тешко на подолг рок да ја одржуваат позитивната атмосфера на високо ниво. Секаде постојат луѓе кои се поопуштени и подобро комуницираат кога се наоѓаат во иста средина со своите колеги. Секојдневите ритуали и забавни моменти од канцелариите ништо не може да ги замени. Факт е дека дистанцираната комуникација прави одредени бариери и опаѓање на меѓусебната доверба. 

Што е виртуелен тим билдинг?

Тоа е исто како досегашните тим билдинг обуки, освен тоа што тимовите физички  не се наоѓаат во ист простор. За време на виртуелниот тим билдинг секој е пред својот компјутер, кој е поврзан на инернет и на тој начин ја одржува комуникацијата со својот тим и останатите тимови. 

Зошто виртуелните средби се во моментов важни за тимовите?

Осаменоста е веројатно најголем недостаток на дистанцираното работење и тоа може да предизвика пречки од различна природа, како демотивираност, непродуктивност, опаѓање на темпото на работа и сл. Наоѓањето време за социјално зближување, не е само лек за осаменоста, туку им помага на тимовите да работат подобро заедно.

Меѓусебното разбирање ни овозможува ефикасна комуникација и полесна дистрибуција на информациите за целиот тим. Статистиката вели дека кај 94% од вработените, меѓусебното почитување и добрата комуникација се клучни за успех на тимовите, а 19% сметаат дека тоа е фактор број еден за постигнување благосостојба при работењето.

Што ќе добиете од виртуелниот Design Thinking тим билдинг?

Deign Thinking методологијата има развиено вежби кои ги зближуваат вработените, ги освежуваат и сплотуваат мултидисциплинарните тимови. Истовремено придобивајќи нови практични начини за тимска работа. 

Попатно Вашите вработени ќе се запознаат со оваа популарна методологија и ќе може да продолжат да ја применуваат во секојдневното работење. Таа овозможува да се идентификуваат клучни потреби на секој корисник или човек, брзо да се креираат и тестираат прототипи и да се донесат иновации кои ќе одговараат на идентификуваните потреби. Преку примена на овој процес, голем број на компании се издигнале на пазарот, се издвоиле од конкурентите и станале препознатливи по својата иновативност.

Моменталната ситуација наложува да ризикуваме и експериментираме за доброто на сите. Зајакнете го вашиот тим со една ваква обука/тим билдинг и запишете се на листата со победници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like
4 pricini za uspesno vodenje na biznisot so Design Thinking

4 начини за успешно водење на Вашиот бизнис применувајќи го Design Thinking процесот

  Водењето на бизнис е доста комплексно. Од постојано менување на деловната динамика, управување со повеќе чинители, задоволување на растечките потреби на клиентите, сè до справување со непозната иднина; сопствениците…
Прочитај
design thinking mk

Ефективна комбинација на Design Thinking и Agile во пракса

Design thinking е кориснички ориентиран пристап за креативно решавање на проблеми. Произлегува од начинот на размислување на дизајнерите, а може да го аплицира секоj поединец или бизнис. Agile е итеративен…
Прочитај
Work from home `

5 корисни совети како со Design Thinking да си го олесните работењето од дома

Работата од дома е еден од предизвиците со кој светот се соочува во време на пандемија. За недостатоци на работењето од дома се сметаат: недостаток на комуникација, осаменост, дефокусираност, намалена…
Прочитај