Избрани победниците на Startup Weekend Skopje 2022

Total
7
Shares

Изминатиот викенд, од 6-ти до 8-ми мај, во просториите на Инофеит при
факултетот за електротехника и информациски технологии беше одржан Startup
Weekend Skopje. Ова беше 11-то издание на овој настан, кој уште еднаш успеа да
ги поврзе младите претприемачи и бизнис ентузијасти.
Настанот започна во петокот, а беше отворен од страна на фасилитаторот од
Теchstars, Козмин Пирву од Романија. Како специјален гостин на настанот беше
присутен и Вања Јосифовски, поранешен CTO на Pinterest и Аirbnb.
50 млади луѓе поддржани од 15 искусни ментори интензивно работеа на
нивните креативни идеи цели 54 часа. Разработените идеите ги презентираа
пред тричленото жири составено од експерти во различни области (дизајн,
иновации и информациски технологии).

Оваа година како победник беше избран тимот на “Еnroll”, кој креираше
платформа за градење на поефикасни тимови преку различни активности. Со
помош на “Еnroll” вработените ќе добијат шанса да се поврзат со колеги кои
имаат слични интереси, а работат во други одделенија. Главната функција на
платформата е поефикасно да ги поврзе вработените, а со тоа да придонесе кон
градење и оддржување на подобра компаниска култура.
Второто место му припадна на тимот “Second Chance” и нивната бизнис идеја за
создаваање на апликација за продажба на користена облека. Преку
апликацијата тие сакаат да ги поврзат сите оние кои имаат непотребна oблека
во својот гардеробер со оние кои сакаат да ја купат. Исто така, апликацијата се
фокусира и на можноста за донирање на облека кон ранливи групи на луѓе.
Трето место освои тимот на “US+”. Членовите на тимот ја претставија својата
идеја за платформа преку која луѓето кои секојдневно патуваат ќе можат да се
поврзат и да споделат различни начини на превоз.


Почесно споменување добија тимовите на “Doggy Tinder” и “Bridge IT”.
Победниците се стекнаа со вредни награди кои ќе им овозможат понатамошно
развиваање на нивните решенија. После настанот се одржа и хуманитарна
забава во Среќа бар. Забавата беше организирана од страна на Ways2help
(победници на Startup Weekend во 2020 година) по повод нивниот втор
роденден.

Startup Weekend Skopje е уште еден доказ дека во Македонија постојат многу млади и амбициозни луѓе подготвени за иновација.
Настанoт беше подржан од голем број спонзори кои помогнаа во
беспрекорната реализација. Изразуваме неизмерна благодарност до:
Solveo, Netcetera, Embed Social, Skopje City Mall, Altius, Innofeit, Startup Macedonia,
Nest, Academy of UX и Скопска пивара, Design Thinking mk, Brands Gateway,
Enzyme и Macedonia 2025, Solveo, time.mk, Idealab, Kajgana, comics.mk, Dopeness
production, Oljo’s street food, Da be da, Chia dia, Alma M, Pivolabs, Hi lifeе.
Во продолжение погледнете дел од атмосферата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Bio Hack My World 2023 инкубаторската програма за сите вљубеници во науката

UNDP заедно со Град Скопје и UNICEF  ја отвараат првата  „Отворена градска лабораторија“ лоцирана во СУГС „Марија Кири – Склодовска“-Скопје, за биотрансформација со цел да ги вклучат заедниците во креирање…
Прочитај

Пријавете се за специјализирана FINTECH програма, DESIGN THINKING тренинг и награден ХАКАТОН

Фондацијата ПРЕДА плус го објави повикот за учество во првата наменски креирана програма која ќе отвори нова ера во финансиската индустрија кај нас. FINTECH START-UP програмата е наменета за сите…
Прочитај

Приштина е домаќин на Techstars Startup Weekend Western Balkans 2022

Techstars Startup Weekend е креативен и колаборативен тридневен едукативен настан каде секој може да креира и развие нови стартап идеи. Станува збор за креирање бизнис модел, прототипирање, дизајнирање и валидација…
Прочитај

Македонски иноватори освоија награда на балканскиот Techstars Startup Weekend во Тирана

Тимовите беа водени од 35 интернационални ментори, експерти во осум различни индустрии. Организатор на настанот беше Центарот за иновации Oficina од Тирана. Techstars Startup Weekend е 54 часовен настан кој…
Прочитај