Пријавете се за специјализирана FINTECH програма, DESIGN THINKING тренинг и награден ХАКАТОН

Total
5
Shares

Фондацијата ПРЕДА плус го објави повикот за учество во првата наменски креирана програма која ќе отвори нова ера во финансиската индустрија кај нас.

FINTECH START-UP програмата е наменета за сите заинтересирани програмери, основачи на финтек старт-ап компании, продукт менаџери,  како и сите вие вљубеници и иноватори во новите финансиски трендови.

Настаните се планирани да се одвиваат во Битола, почнувајќи од 14 ноември, а целата програма е предвидена да има 3 фази:

 1. Design Thinking тренинг (14.11-18.11);
 2. Хакатон (25.11-27.11);
 3. Форум за иновации (30.11).

Пријавувањето е во тек, а ќе трае до 7 ноември, 2022.

Тука можете да се пријавите со вашиот тим.

Што ќе добијат учесниците во оваа програма:

 • Обука за Design Thinking вредна 1.000 евра и сертификат за истата;
 • Бесплатно менторство од еминентни, домашни и интернационални професионалци на 48 часовен хакатон кој ќе се организира на крај на ноември 2022;
 • Презентација на проектите пред потенцијални инвеститори – инвестициски networking event;
 • Простор за дискусија за трендовите и идните перспективи на темата: „Иднината на Fintech“;
 • И се разбира, многу нови контакти и одлична забава.

Прочитајте повеќе за Design Thinking методологијата!

Кои се четирите предизвици од кои ќе можете да изберете еден и да креирате свое решение во зададената област?

 • Технологија и потрошувачко банкарство: платен систем;
 • Технологија и кредит: Кредитирање и прибирање средства;
 • Технологија и инвестирање;
 • Технологија и осигурување.

Кои се условите за учество?

 • Тимско учество од најмалку 2 или најмногу 4 члена;
 • Поседување на универзитетска диплома;
 • Возраст: нема ограничувања;
 • Ќе има селекција, во која ќе бидат избрани 20 учесници.
 • Само селектираните тимови може да се натпреваруваат на хакатонот;
 • Идеите и концептите кои ќе бидат доставени треба да се соодветно насочени кон главниот предизвик;
 • Учесниците ќе се обврзат активно да учествуваат за време на подготовката и имплементацијата на хакатонот и во обуката како прва фаза и во партиципирањето на хакатонот и форумот за иновации;
 • Решението може да се надоврзе на постоечки производ, но тимот мора да покаже дека го развива за време на хакатонот;
 • Решенијата кои биле целосно финиширани пред хакатонот нема да бидат земени во предвид за награди;
 • Пожелно е добро познавање на англискиот јазик на членовите од тимот;

Кои се критериумите за избор на идеја?

 • Иновативност и креативност на решението;
 • Приспособливост, односно адаптирање на промени и потреби на проектот;;
 • Разбирање на опишаниот проблем;
 • Тимска компатибилност;
 • Најдобриот тим ќе биде избран од жирито и ќе биде награден со 3.000 евра/ваучер.
 • Деловното решение ќе биде презентирано пред потенцијални инвеститори.

Повеќе информации за целата FINTECH START-UP програма можете да дознаете од ТУКА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

10 тимови со 10 нови идеи за зелена иднина на Startup Weekend Sustainability Skopje 2023

Изминатиов викенд (од 27ми-29ти Октомври) над 60 учесници и 20 ментори се обединија во борбата за поодржлива иднина на 12тото издание на Startup Weekend Sustainability Skopje 2023. Со голем ентузијазам…
Прочитај

Bio Hack My World 2023 инкубаторската програма за сите вљубеници во науката

UNDP заедно со Град Скопје и UNICEF  ја отвараат првата  „Отворена градска лабораторија“ лоцирана во СУГС „Марија Кири – Склодовска“-Скопје, за биотрансформација со цел да ги вклучат заедниците во креирање…
Прочитај

Приштина е домаќин на Techstars Startup Weekend Western Balkans 2022

Techstars Startup Weekend е креативен и колаборативен тридневен едукативен настан каде секој може да креира и развие нови стартап идеи. Станува збор за креирање бизнис модел, прототипирање, дизајнирање и валидација…
Прочитај