Размислувај крeативно и реди успеси!

Total
1
Shares

Некои луѓе мислат дека креативноста е дарба – нешто што им е подарено само во светот на Винсент Ван Гог, Пикасо и Ени Лејбовиц.

Но, вистината е: креативноста не е дарба – тоа е вештина. И тоа е вештина која секој – сликар, писател, сметководител, родител што работи дома, извршен директор, дизајнер или било кој друг – може да се подобри со текот на времето со правилен вид на практикување.

Како изгледа таа практика? Како, точно, можете да бидете покреативни? 

Истражувањата велат дека постојат три мрежи во вашиот мозок кои се одговорни за креативноста: мрежа за извршно внимание (која е одговорна за фокусот и вниманието), мрежа на имагинација (која е одговорна – претпоставувате – за имагинација и мечтаење) и видлива мрежа (која е одговорна за воспоставување врски помеѓу знаењето складирано во вашиот мозок и вашата околина).

И ако сакате да станете покреативни, треба да најдете начини да ги вклучите сите три мрежи во функција. 

За среќа, не постои единствен рецепт за како да бидеме креативни. Размислете како да трчате: крајната цел е да бидете подобар тркач, но има многу начини да стигнете таму.

Можете да вежбате за маратони ако сакате да бидете поконкурентен тркач; можете да вежбате за само да бидете побрз тркач; или само врзете ги чевлите и одете кога ви треба проветрување на вашите мисли (што сигурно ќе ве направи посреќен тркач). Различни практики, но во секој случај ќе имате добра кондиција и ќе се чувствувате фит. 

Истата работа е со креативноста. Постојат безброј различни иницијативи што можете да ги преземете во зависност од посакуваниот резултат – и секој пристап ќе ви даде различен вид креативен поттик.

Па, како точно изгледаат некои од тие практики? Кои се опипливите работи што можете да ги направите за да бидете покреативни?

1. Ставете си точка „Креативност“ во вашиот календар

Направете простор за вежбање креативност во вашиот неделен распоред исто како што би направиле за сите други важни обврски – и потоа држете се до него. И кога ќе си кажете „направи простор“, бидете буквални.

Одредете одреден термин (како на пр. вторник од 18:30 до 19:30 часот) и запишете го во вашиот календар. На закажаното време, следете и работете на креативен проект.
Тоа може да значи идеи за идеја за нова книга, рамислување неколку часа за нов дизајн на вашата кујна, па дури и нешто едноставно како боење или пишување во списание – тоа што го правите не е важно, сè додека е креативно.

Со тоа што и давате на креативноста приоритет и  ја ставате во вашиот календар, ќе ја активирате извршната мрежа за внимание во вашиот мозок. Тоа ќе ви помогне да го насочите вниманието кон вашите креативни проекти – што е првиот чекор да станете покреативна личност.

2. Пријдете му на проектот неочекувано

Ако сте заглавени на проект, треба да воспоставите нова комуникација и да започнете да го гледате проектот на поинаков начин. Кој е најдобриот пристап да го направите тоа?

Рабoтете на проектот во различно време од вообичаеното.

Променете го времето за да ја активирате креативноста на вашиот мозок.

Промената на работите и самата работа на проектите во неочекувано време може да ви помогне да размислувате поинаку.
Ова може да ја активира мрежната видливост на вашиот мозок – што ќе го олесни правењето нови, неочекувани врски помеѓу вашите сознанија и околината. 

Во опуштена атмосфера, надвор од секојдневното работење, размислете накусо за тековниот проект, искусете дали таквото опкружување ќе вроди со креативен плод? 

3. Досадувајте се!

Ако сте како повеќето луѓе, „презафатени“ и постојано се оправдувате со фразата „Немам време ама баш за ништо„ тогаш време е да си пронајдете креативен простор во вашиот недеелн план.

Е, сега ќе речете „Каде да го најдам тоа време“? 

Кога сте постојано зафатени, не оставате простор за скитање на вашиот ум.

Ако сакате да бидете покреативни, треба да дозволите да ви биде досадно! Кога ви е досадно, сонувате, што ја активира мрежата на имагинација на вашиот мозок.

И студиите покажуваат дека здодевноста – и целиот процес на мечтаење го правите кога ви е здодевно. Тоа предизвикува креативно размислување и може да доведе до цела низа нови, креативни идеи (и нови, креативни начини на размислување). 

Затоа, дајте си воздишка и дозволете си неколку минути досада, ќе видите колку вредат 🙂

Креативноста не е нешто што е резервирано само за генијалците. Таа е достапна за секого, без разлика кој сте или каде сте во вашиот живот – сè што треба да направите е да вежбате.

Па што чекате? Излезете таму и започнете да ги развивате вашите креативни предности – едвај чекаме да видиме со какви нови и неверојатни работи ќе се вратите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Како да дојдете до најдоброто решение за проблемот користејќи ја Design Thinking методологијата?

“Сите сакаме иднина која ќе биде подобра од сегашноста” – во зборовите на Елон Маск, претприемачот кој го освои светот со своите ракети, електрични автомобили и тунели, ние сакаме да…
Прочитај

ТОП 10 Design Thinking трендови за 2022

2021 година беше голема година, полна со подеми и падови кои драматично ги променија потребите на потрошувачите и начинот на кој сите работиме. Ако тоа ве остави да се прашувате…
Прочитај

Како пандемијата ги промени навиките на потрошувачите?

Пандемијата на КОВИД-19 сигурно ги промени животите и навиките на сите нас. Навиките што ни биле секојдневни до пред пандемијата, сега веќе се целосно променети. Одењето во шопинг е веќе…
Прочитај

Design Thinking: Тајното оружје на успешните компании

Итеративните иновации поттикнуваат долгорочен раст преку генерирање на континуирано подобрување. Ова им помогна на повторливите процеси како што е Design Thinking да добијат значителна популарност во бизнис светот. Човечкиот, односно…
Прочитај

Kои се најбараните професии и работни квалификации денес?

Пазарот на работна сила постојано се менува и еволуира. Најбараните работни квалификации се менуваат од година во година, а особено со развојот на технологијата во последната декада. Во 90тите години…
Прочитај