3 работи кои секогаш треба да ги имате во предвид при носење одлуки

Total
24
Shares

Сите сме соочени со одлуки што треба да ги донесеме во различни периоди од животот. Од мали до огромни предизвици, кои го менуваат животот.

Донесувањето одлуки може да биде стресно, фрустрирачко и силно. Постојат многу работи што треба да се разгледаат пред да донесете голема одлука. 

Со надеж дека ќе го подобрите вашиот процес на донесување одлуки, во продолжениe ви препорачуваме 3 работи што треба да ги разгледате пред да донесете важни одлуки за клучни промени во вашиот живот.

Недонесувањето одлука сепак е одлука

Понекогаш, можеме да се чувствуваме парализирани кога донесуваме одлука и може да завршиме со одложување сè додека не биде „идеално време за нас“. Дури и кога ќе изберете да не донесете одлука, во секој случај ја носите.

Оставањето нешто на судбината не е случајно како што мислите – и да се повлечете од чинот на одлука прави да се чувствувате надвор од контрола, пасивно и немоќно. Можете дури и да избегнете одлука за да можете подоцна да ја играте жртвата, улога што никогаш не е проактивна или корисна за вашиот личен раст.

Значи, кога сакате да одолговлекувате за одлука, застанете и размислете зошто сте во искушение да го сторите тоа. Потсетете се дека изборот да не донесете одлука е, всушност, најлошата одлука од сите. Каков и да е друг избор, ќе биде подобро од тоа да не направите воопшто ништо.

Откријте ги позитивните и негативните страни

Еден од наједноставните методи на донесување одлуки е да направите список на добрите и лошите страни. Иако методот изгледа очигледен и понекогаш може да ви помогне да донесете одлука, можете исто така да го користите овој процес за да дознаете повеќе за себе и за вашите вистински мотивации.

Додека ги пишувате добрите и лошите страни, запрашајте се како се чувствувате во моментот. Дали веќе се потпирате во една или друга насока? Дали еден дел од вас се обидува да убеди друг дел од вас што да прави? Дали се обидувате да се самоуверите? Зошто мислите дека можеби го правите тоа? Дали се обидувате да избегнете одреден процес на дејствување поради страв? Дали навистина би било подобро да се соочиме со тој страв, да направиме смели чекори и да бидеме храбри?

Честопати кога се чувствуваме немоќни за некоја одлука, тоа е моментот кога сме предизвикани да се соочиме со нашите стравови. Да се надмине стравот е првиот чекор до позитивни промени во вашиот живот. Допрете во вашата потсвест за да добиете пристап до личен, совршен увид.

Во многу прилики, ние сакаме да си помагаме едни на други во донесувањето одлуки – да го понудиме нашето гледиште, да ги бараме другите перспективи и да отскокнуваме идеи. Можеби дури се чувствуваме како да мора да добиеме придонес од другите, што е добро за помали избори. За важни животни одлуки, многу е важно да си го донесете својот ум со минимална, селективна помош од другите. 

Разгледајте кои се ризиците и наградите

Размислете за ризиците поврзани со вашите опции. Која е најбезбедната одлука? Којa е најризичната? Дали има некои чекори што можете да ги преземете за да го минимизирате ризикот од таа опција? Од друга страна, истражете кои се потенцијалните награди на секоја опција? Понекогаш дополнителниот ризик вреди за поголема награда.

Навистина е тешко да се забави кога сте навикнати да правите многу работи набрзина. За да бидете сигурни дека навистина си дадовте простор за работа преку вашите опции со овие размислувања, добро е да си дадете рок до кога ќе донесете одлука. 

За да направите паметен, информиран избор, треба да бидете во можност логично да размислувате и да се чувствувате емоционално преку вашите опции од неколку различни агли, пред да одлучите.

Ако сте на прагот да донесете голема одлука – како да прифатите работа што ви е понудена или да воведете нов производ на пазарот – запознајте се со Design Тhinking методологијата кој ќе ве спроведе полесно низ процесот на одлучување.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Како да дојдете до најдоброто решение за проблемот користејќи ја Design Thinking методологијата?

“Сите сакаме иднина која ќе биде подобра од сегашноста” – во зборовите на Елон Маск, претприемачот кој го освои светот со своите ракети, електрични автомобили и тунели, ние сакаме да…
Прочитај

Која е поврзаноста на Design Thinking со одржливиот начин на живот?

Во свет кој се соочува со невидени еколошки предизвици, повикот за иновативни решенија никогаш не бил поалармантен. Design Thinking се појавува како надеж во оваа потрага по одржливост, а тоа…
Прочитај

Design Thinking и вештачката интелигенција: Дали е ова спој излезен од рајот?

„Предвидувањето на иднината не е магија, тоа е вештачка интелигенција“. – Дејв Вотерс Design Thinking и вештачката интелигенција се меѓусебно поврзани на неколку начини, а нивната комбинација може да донесе…
Прочитај

Како да ја подобрите секојдневната комуникација со околината?

Design Thinking може да биде корисен во секојдневната комуникација бидејќи тоа е пристап насочен кон човекот кој ја нагласува емпатијата и разбирањето на луѓето со кои комуницирате. Кога применувате Design…
Прочитај

ТОП 10 Design Thinking трендови за 2022

2021 година беше голема година, полна со подеми и падови кои драматично ги променија потребите на потрошувачите и начинот на кој сите работиме. Ако тоа ве остави да се прашувате…
Прочитај