Како да создадете значајни промени во Вашиот живот?

Total
2
Shares

Приврзаниците на Design Thinking веруваат дека првите два чекори од петте се најважни. Чекорот 1 е еднаков на „сочувство “- дознавање кои се вистинските проблеми што треба да се решат. Следно, „дефинирање на проблемот“ – што е изненадувачки тешка задача. Третиот чекор е „идеација“ – бура на идеи, составување списоци, запишување идеи и генерирање можни решенија. Чекор 4 е да се изгради прототип или да се создаде план. Последниот чекор се однесува на тестирање на идејата и да добивање повратни информации од другите. 

Доколку ги примените истите принципи за да постигнете лични цели во Вашиот живот, може да излезете со интересни одговори и нови перспективи. Можете да ја земете комплексноста на животот, да се фокусирате и да кажете: ,,Ова е она што го сакам” ! 

Размислувањето како дизајнер може да има големо влијание врз Вашиот живот. Кои се главните цели што сакате да ги постигнете? Што би направиле за Вас ако ги постигнете? Наместо да го користите истиот пристап за да научите нова вештина, да ја промените кариерата, да изгубите неколку килограми, да создадете рутина за вежбање или да го подобрите начинот на работа, можете да го примените пристапот Design Thinking во Вашиот живот. Преку истражување на нови опции, рутини или чекори што може да постигнете нови успеси и големи резултати, да откриете квалитети за кои можеби не сте биле свесни дека ги поседувате. 

Откако ќе ги дознаете вистинските причини за Вашата крајна цел, можете да се фокусирате на важните чекори, навики или активности што треба да ги донесете за да Ве приближат до поголемата слика. Емпатијата е таа која може да Ви помогне да го подобрите Вашиот живот. Се работи за откривање кои активности Ве поттикнуваат на превземање позитивни чекори. Слободно „прототипирајте“ односно правете мали експерименти (наместо целосна посветеност на една работа) во Вашиот живот за да откриете што Бе интересира, а што не. 

Ако Design Thinking пристапот може да инспирира иновација, тој исто така може да ни помогне да создадеме живот што е истовремено значаен и исполнет. И што е најважно, ако не успеете или апсолутно го мразите новото искуство, навика, начин на живот, можете брзо да продолжите понатаму без да се чувствувате заглавени. Имате чувство дека не сте успеале, без грижи – имате уште (не само) една опција за која треба да се грижите додека се движите кон посакуваната иднина. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

You May Also Like

Како да дојдете до најдоброто решение за проблемот користејќи ја Design Thinking методологијата?

“Сите сакаме иднина која ќе биде подобра од сегашноста” – во зборовите на Елон Маск, претприемачот кој го освои светот со своите ракети, електрични автомобили и тунели, ние сакаме да…
Прочитај
emphaty

Зoшто треба да се развива и негува емпатијата кај секого од нас?

“Емпатијата е најосновната вредност на цивилизацијата.” – Роџер Еберт Емпатијата е способност да ги разбереме другите и да сочувствуваме со нив. Преку емпатијата создаваме интерес и почит кон другите. Дефинирана…
Прочитај

3 работи кои секогаш треба да ги имате во предвид при носење одлуки

Сите сме соочени со одлуки што треба да ги донесеме во различни периоди од животот. Од мали до огромни предизвици, кои го менуваат животот. Донесувањето одлуки може да биде стресно,…
Прочитај

Лансирање на нов продукт

Кога лансирате нови производи (особено технолошките) може да биде тешко да се создаде вистинското решение за проблемот на Вашиот клиент при првиот (па дури и петтиот) обид. Предизвикувачкиот дел во…
Прочитај